5 Aralık 2018 Çarşamba

George H.W. Bush sonunda öldü..!!



George Bush, Beyaz Saray'a geleneksel Amerikan değerlerine olan bağlılığını ve ABD'yi “daha ​​kibar ve saygın bir millet” haline getirme yönündeki kararlılığını getirdi. Açılış konuşmasında, Amerikan gücü kullanmak için “vaat ile zengin bir an” vaadinde bulundu. “iyi bir güç” olarak
Kamu hizmeti geleneği olan bir aileden gelen George Herbert Walker Bush, hem savaş zamanında hem de barış içinde katkısını yapma sorumluluğunu taşıyordu. 12 Haziran 1924'te Massachusetts, Massachusetts'te doğdu, Andover'daki Phillips Academy'de öğrenci lideri oldu. 18. yaş gününde silahlı kuvvetlere girdi. Deniz Kuvvetleri'nde kanatlarını aldığı en genç pilot, II. Dünya Savaşı sırasında 58 muharebe misyonunu uçurdu. Bir torpido bombardıman pilotu olarak Pasifik üzerindeki bir görevde Japon uçaksavar ateşi tarafından vuruldu ve ABD denizaltısı tarafından sudan kurtarıldı. Eylemdeki cesurlar için Seçkin Uçan Haçı ödülüne layık görüldü.
Bush daha sonra enerjisini eğitimini tamamlamaya ve bir aileyi yetiştirmeye yöneltti. Ocak 1945'te Barbara Pierce ile evlendi. Altı çocuğu vardı: George, Robin (bir çocuk olarak öldü), John (Jeb olarak bilinir), Neil, Marvin ve Dorothy.
Yale Üniversitesi'nde hem sporda hem de çalışmalarında başarılı oldu; Beyzbol takımının kaptanı ve Phi Beta Kappa'nın bir üyesiydi. Mezun olduktan sonra Bush, West Texas petrol endüstrisinde bir kariyere başladı.
1952'de Connecticut'tan Senatör olarak seçilen babası Prescott Bush gibi, George kamu hizmeti ve siyasete ilgi duymaya başladı. Teksas’tan Kongre’ye Temsilci olarak iki dönem görev yaptı. İki kez Senato için başarısız bir şekilde çalıştı. Daha sonra bir dizi üst düzey görevine atandı: Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, Cumhuriyet Ulusal Komitesi Başkanı, Çin Halk Cumhuriyeti ABD İrtibat Bürosu Başkanı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü.


1980 yılında Bush, Cumhuriyetçi Cumhurbaşkanı adaylığı için kampanya başlattı. O kaybetti, ama Ronald Reagan tarafından çalışan bir arkadaşı olarak seçildi. Başkan Yardımcısı olarak Bush, Federal deregülasyon ve uyuşturucu karşıtı programlar da dahil olmak üzere birçok yerel alanda sorumluluk aldı ve yabancı ülkelerin puanlarını ziyaret etti. 1988'de Bush Cumhuriyetçi adaylığını kazandı ve Indiana'dan Senatçı Dan Quayle ile birlikte çalıştı ve Massachusetts Valisi Michael Dukakis'i genel seçimlerde mağlup etti.
Bush, dramatik biçimde değişen bir dünyayla karşılaştı, 40 yıl sonra Soğuk Savaş sona erdi, Komünist imparatorluk ayrıldı ve Berlin Duvarı düştü. Sovyetler Birliği var olmayı bıraktı; Bush'un desteklediği reformist Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov istifa etti. Bush, demokrasi yürüyüşünü selamlarken, ABD politikasında yeni uluslar grubuna karşı kısıtlama konusunda ısrar etti.
Dış politikadaki diğer alanlarda, Başkan Bush, Amerikan ordusunu Panama'ya yolladı ve kanalın ve orada yaşayan Amerikalıların güvenliğini tehdit eden yolsuz General Manuel Noriega rejimini devirdi. Noriega, uyuşturucu kaçakçısı olarak yargılanmak üzere ABD'ye getirildi.
Bush'un en büyük sınavı, Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal etmesiyle ve daha sonra Suudi Arabistan'a taşınmakla tehdit ettiği zaman geldi. Kuveyt'i serbest bırakmaya söz veren Bush, Birleşmiş Milletleri, ABD halkını ve Kongresini topladı ve 425.000 Amerikan askeri gönderdi. Müttefik milletlerden 118 bin asker katıldı. Hava ve füze bombardımanının ardından, Çöl Fırtınası olarak adlandırılan 100 saatlik kara savaşı Irak'ın milyon kişilik ordusunu yönetti.
Bu askeri ve diplomatik zafer görülmemiş popülerliğe rağmen, Bush iç şehirlerde şiddet yükselen bir tutuk ekonomiden evde hoşnutsuzluk dayanamamıştır ve yüksek bütçe açığı devam etti. 1992'de Demokrat William Clinton'a yeniden aday olma teklifini kaybetti.
George HW Bush, 30 Kasım 2018'de 94 yaşında öldü gitti.!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder